Beeldende kunst

Beeldende kunst is een breed begrip dat verschillende vormen van visuele kunst omvat, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, grafische vormgeving, en meer. Deze vormen van kunst hebben één ding gemeen: ze worden allemaal gemaakt om te worden bekeken.

beeldende kunst hangt in museum het Valkhof
Beeldende kunst gemaakt door Frank van Hemert

Geschiedenis van beeldende kunst

De geschiedenis van de beeldende kunst gaat duizenden jaren terug. Het begon met eenvoudige rotstekeningen die werden gemaakt door prehistorische mensen en zich ontwikkelde tot complexe en verfijnde kunstwerken zoals de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de sculpturen van Michelangelo.

Beeldende kunst; een expressie van emotie

Een van de belangrijkste aspecten van beeldende kunst is dat het de menselijke emoties kan vastleggen en uitdrukken. Kunstenaars gebruiken: materie kleur, vorm, compositie  om hun boodschap over te brengen. Kunstwerken kunnen vreugde, verdriet, angst, woede, of elk ander gevoel oproepen bij de kijker.Zoals bijv. in het werk van kunstenaar Frank van Hemert komen alle grote thema’s van het leven aan de orde zoal geboorte leven dood maar ook vreugde  verdriet angst en woede .

Beeldende kunst kan ook een manier zijn om de geschiedenis en cultuur van een samenleving te documenteren en te behouden. Door kunstwerken te maken die de tijdgeest vastleggen, kunnen we een beter begrip krijgen van de samenleving en de mensen die erin leven. Bijvoorbeeld, de kunstwerken van de renaissance geven ons inzicht in de opvattingen en idealen van die tijd.

 

Ook een expressie van vaardigheden

Een ander belangrijk aspect van beeldende kunst is de technische vaardigheid die nodig is om een kunstwerk te maken. Of het nu gaat om het schilderen van een portret of het maken van een sculptuur, kunstenaars moeten hun vaardigheden voortdurend ontwikkelen en verfijnen om hun visie te realiseren.

Een boodschap overbrengen of een verhaal vertellen

Beeldende kunst kan ook een manier zijn om een boodschap over te brengen of een verhaal te vertellen. Kunstenaars kunnen hun werk gebruiken om politieke of sociale kwesties aan de kaak te stellen  of om een ​​persoonlijk verhaal te vertellen. De serie Und die Frauen warten van de kunstenaar Frank van Hemert laat bijvoorbeeld het steeds door de tijd herhalende thema zien: vrouwen baren zonen deze zonen trekken ten strijde in oorlogen en de vrouwen wachten op de thuiskomst ,terugkeer van hun mannen .

Beeldende kunst creëert een relatie

Een ander belangrijk aspect van beeldende kunst is de relatie tussen kunstenaar en publiek. Kunstenaars maken kunstwerken niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen om te bekijken en te waarderen. De manier waarop het publiek het kunstwerk ontvangt en interpreteert, is dus van groot belang voor de kunstenaar.

De relatie tussen kunstenaar en publiek kan verschillende aspecten hebben. Ten eerste kan de kunstenaar een bepaald doel hebben met hun kunstwerk, bijvoorbeeld om een politieke boodschap over te brengen of om een gevoel van schoonheid te creëren. Het publiek kan dit doel begrijpen en waarderen, of juist afwijzen en kritiek uiten op het werk.

Daarnaast kan de relatie tussen kunstenaar en publiek ook afhangen van de manier waarop het werk wordt tentoongesteld. Een kunstwerk dat in een museum wordt getoond, heeft bijvoorbeeld een ander publiek dan een werk dat op straat wordt geplaatst. Het publiek dat een museum bezoekt, heeft vaak al een bepaalde interesse in kunst en is mogelijk meer geneigd om het werk serieus te nemen en te analyseren. Een werk dat op straat wordt geplaatst, kan juist een breder publiek aanspreken en kan verschillende reacties oproepen, van waardering tot afwijzing.

Een kunstenaar kan er ook voor kiezen om hun werk alleen te maken, zonder rekening te houden met het publiek, of juist in samenwerking met anderen, waarbij het publiek een actieve rol kan spelen in het maakproces. In het laatste geval kan het publiek zich meer betrokken voelen bij het werk en kan er een gemeenschapsgevoel ontstaan.

Beeldende kunst verandert onze perceptie

Beeldende kunst kan ook een manier zijn om onze perceptie van de wereld om ons heen te veranderen. Kunstenaars kunnen traditionele beelden en ideeën uitdagen en ons dwingen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken. Bijvoorbeeld, de werken van de impressionisten hebben onze manier van kijken naar de natuur veranderd door de nadruk te leggen op het licht en de kleur.

Ten slotte kan beeldende kunst ook een commerciële waarde hebben. Kunstwerken kunnen worden verkocht en gekocht als investering of als decoratie. Veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s zijn gespecialiseerd in het verkopen en bemiddelen bij aan- en verkoop van beeldende kunst.

Beeldende kunst het Valkhof