Kunstenaar

Een kunstenaar is iemand die creatief werk produceert dat bedoeld is om esthetische of emotionele reacties op te roepen bij de kijker, luisteraar of lezer. Kunstenaars kunnen werken in verschillende disciplines, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, installatiekunst, performancekunst, literatuur en muziek. In hun werk kunnen kunstenaars verschillende technieken, materialen en media gebruiken om hun ideeën en visies uit te drukken. Dit kan variëren van traditionele schildertechnieken en beeldhouwkunst tot digitale media en experimentele vormen van kunst.

Frank van Hemert wordt omschreven als een  gedreven kunstenaar, hij is een gedreven zoeker die zich niets aantrekt van modus of richtingen, hij volgt zijn eigen weg.

 

Kunstenaar Frank van Hemert en zijn collectie in het SInger Museum
verzameling van kunstenaar Frank van Hemert

Ruimte voor kunstenaars

Kunstenaars kunnen hun werk (laten) tentoonstellen in galerieën, musea en andere kunstinstellingen, en kunnen hun werk verkopen aan verzamelaars en liefhebbers. Ze kunnen ook opdrachten krijgen om kunstwerken te maken voor publieke ruimtes, zoals openbare gebouwen en parken.

Over het algemeen is het doel van een kunstenaar om een emotionele of intellectuele respons op te roepen bij degenen die hun werk bekijken of ervaren. Zo schreef Cees Straus in Dagblad Trouw over het werk van Frank van Hemert: “Kunst die de kijker bij de strot pakt”.

Kunst in het Gustav Lübcke museum
Schilderijen uit het museum gemaakt door kunstenaar Frank van Hemert
Kunstenaars bijeen in het Museum de buitenplaats

Kunstenaar als schilder

Schilderen en het zijn van een kunstenaar is een kunstvorm die al eeuwen bestaat, en door de geschiedenis heen zijn er talloze schilders en kunstenaars geweest die prachtige kunstwerken hebben gemaakt die de tand des tijds hebben doorstaan. Van de grote Renaissance schilders als Leonardo da Vinci en Michelangelo tot hedendaagse kunstenaars als Banksy en Yayoi Kusama, de wereld van de schilderkunst is rijk aan diversiteit en creativiteit.

Een van de belangrijkste aspecten van de schilderkunst is het vermogen van de kunstenaar om zijn gedachten, emoties en ideeën over te brengen via zijn kunst. Elke schilder heeft zijn eigen unieke stijl en benadering van de schilderkunst, en dat onderscheidt hem van anderen. Vincent van Goghs gebruik van krachtige, expressieve penseelstreken en levendige kleuren in zijn schilderijen onderscheidde hem bijvoorbeeld van andere schilders uit zijn tijd, en zijn werk wordt vandaag de dag nog steeds erkend en gevierd.

Een van de belangrijkste aspecten van schilderkunst is de manier waarop het een moment in de tijd kan vastleggen.. Schilderijen kunnen inzicht bieden in het sociale, culturele en politieke klimaat van een bepaald tijdperk. Zo bieden de schilderijen uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandts “De Nachtwacht”, een blik op de rijkdom en macht van de Nederlandse Republiek in de 17e eeuw.

Persoonlijke expressie

Schilderen is ook een manier voor een kunstenaar om zijn of haar eigen persoonlijke ervaringen en emoties te verkennen. Veel schilders gebruiken hun kunst als middel tot zelfexpressie, waarbij ze hun gevoelens en ervaringen overbrengen op een manier die met woorden niet mogelijk is. Een voorbeeld hiervan  is  de serie Touch of Healing van de kunstenaar  Frank van Hemert, waarin hij vorm geeft via kleur, vorm ,lijn en structuur aan de verschillende menselijke emoties .

Ten slotte kan de schilderkunst sterke emoties oproepen bij de kijker. Een krachtig schilderij kan ons vreugde, verdriet, woede of ontzag doen voelen, en kan zelfs de manier waarop we naar de wereld om ons heen kijken veranderen. Het schilderij “De Schreeuw” bijvoorbeeld van kunstenaar Edvard Munch is een beklemmende voorstelling van angst en vrees die een iconisch symbool is geworden van de moderne menselijke conditie.